Instituțiile statului susțin importanța medierii

Într-o situație legislativă în continuă schimbare și o societate predispusă la conflict, medierea rămâne șansa de a prospera și a ajunge la soluții rapide și în beneficiul tuturor. Este concluzia la care au ajuns reprezentanți ai instituțiilor statului și oameni de afaceri, în cadrul Galei Excelenței în Mediere, ediția a IV-a, care a avut loc pe 15 și 16 aprilie, la Cluj-Napoca.

“Avem nevoie de mediatori. Noi, magistrații, avem nevoie să mediați conflictul între părți. De cele mai multe ori, părțile vor să se înțeleagă. Prin urmare, sunteți foarte importanți și aveți nevoie de sprijin”, a declarat procuror Ramona Bulcu, reprezentantul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

“Am înaintat trei proiecte de înființare a Oficiului de Mediere și Arbitraj. Este nevoie de o astfel de instituție, pentru a scadea conflictele colective de muncă. Avem nevoie să fiți partenerii noștri pentru a rezolva această situație, a spus Ciprian Dragomir, reprezentant al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției sociale.

"Medierea nu poate fi obligatorie, trebuie să fie facultativă și nu putem susține această modificare legislativă. Însă, medierea trebuie promovată și trebuie înțelese toate avantajele. Veniți cu propuneri în acest sens", a declarat Anca Gheorghiu, reprezentant al Ministerului de Justiție.

"Nu știam de existența mediatorilor până când Anca a venit la mine, să mă invite la eveniment. Trebuie să vă promovați", a precizat Wouter Reijers, Consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca.

"Rezolvarea conflictului prin instanță este o pierdere totală pentru părți din punct de vedere al: timpului, banilor și nervilor. Judecătorul are posibilitatea de a-i împăca sau de a-i trimite la mediere. Ideea de judecător duce la ideea de duritate, respect. Eu sunt judecător la curtea de apel de 12 ani, judec apeluri și recursuri, faza ultimă de judecare a unui proces. Deși eu mi-am dorit, nu am reușit să conving deloc părțile să meargă la mediere și îmi pot explica acest fapt numai dintr-un singur motiv, și anume acela că este ultima cale și măcar una dintre părți are impresia că va câștiga și atunci refuză să meargă la mediere", a spus Andrea Chiș, judecător Curtea de Apel Cluj. 

Gala Excelenței în Mediere promovează an de an beneficiile medierii și aduce un omagiu celor care se străduiesc să plaseze medierea acolo unde îi este locul într-o societate civilizată.

“Îmi place să cred că mediatorii, care se implică sufletește în această profesie, pot să dărâme orice barieră legată de neînțelegeri sau orgolii și pot să construiască o comunitate unită, dedicată viitorului profesiei noastre. Pentru a putea răzbi, este necesar să devenim o familie mare de profesioniști, care să fie ascultată și respectată, nu doar în exterior, ci și în interiorul ei”, a subliniat Anca Lucia Stancu, mediator și organizator al Galei Excelenței în Mediere.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și prima echipă de elevi mediatori din România. Prin activitatea pe care o desfășoară aceștia la Transylvania College, numărul conflictelor din instituția de învățământ a scăzut semnificativ.

“Atunci când colegii noștri sunt implicați într-un conflict, este datoria noastră să îi ajutăm să îl gestioneze cu calm. Noi parcurgem atent o serie de pași pentru a ajunge la rezultatul dorit. Limbajul adaptat și atitudinea calmă sunt esențiale reușitei. Înțelegerea la care ajungem este întotdeauna de tip win-win”, au menționat unii dintre reprezentanții elevilor, Attila Kovacs, Irina Marincus, Petra Simpalean.

"Trăim într-o lume a conflictului, indiferent de vârstă. Sunt foarte mândră că am creat o echipă de tineri mediatori. Există speranță și totul începe de la copiii noștri", a declarat Simona Baciu, fondator Transylvania College, școală ce formează viitorii lideri în afaceri.

Ediția a IV-a a Galei Excelenței în Mediere a reunit 150 persoane, dintre care cei mai importanți reprezentanți ai medierii din România, invitați speciali din mediul juridic, de stat și cunoscuți oameni de afaceri. În decursul a două zile, participanții au aflat despre beneficiile medierii asupra mediului de afaceri, noutăți din domeniu,  iar reprezentanții mediului juridic au susținut la unison importanța medierii.

Gala Excelenței în Mediere a fost organizată de Medierenet.ro, sub patronajul Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Universitatea Babeș Bolyai, Universitatea Bogdan Vodă, Transylvania College, cu sprijinul mediatorilor, a asociațiilor profesionale ale mediatorilor, precum și cu suportul sponsorilor: Rodocarton, Sâmburești, Aqua Carpatica, Vivasan, Loftiness, Wind Hunters, Luminita Balazs Fashion, Allure, Art Flora și Cristiana Radu Media.

Parteneri media ai evenimentului: TVR Cluj, AvocatNet, Burda Romania, Juridice, Mediasinfo, Comunitatea profesiilor liberale, Clujust, Explore Medicine TV.

Mădălina Barbărasă

PR Account Manager, TUDOR Communication

Despre TUDOR Communication

TUDOR Communication este agenția de PR și Branding Personal care îți transformă realitatea într-o poveste de succes. Comunicăm și te promovăm strategic pentru a fi cunoscut, puternic și influent.

Contactați

Blv. Unirii, nr. 18, bl. 5, sc. B, et. 4, ap. 13, sector 4, București

0753.096.526

[email protected]

tudor-communication.ro